2015. augusztus 13., csütörtök

Györe Gabriella: Nőgyakorlat (kötésminták)

Néhány hónapja jelent meg Györe Gabriella: Nőgyakorlat (kötésminták) című első verseskötete. Nagy örömmel vettem a költőnő felkeresését, és még nagyobb örömmel számolok be most Nektek a kötet kapcsán megfogalmazódott gondolataimról.


Györe Gabriella: Nőgyakorlat - kötésminták
Megjelenés: 2015.
Kiadó: Syllabux Kiadó
Oldalszám: 106 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
A vers egy igazán praktikus dolog.
Mindenfélére használni lehet. Bele lehet dobni a fürdővízbe, és mellé lehet feküdni az ágyba. El lehet siratni, mint a nagymamát, és ki lehet húzni az orrunkból, mint a taknyot. Mutogatni lehet, mint a punit a mosdóban, és lehet vele rajzolni egy pelikánt. El lehet veszíteni és rá lehet csörögni, ki lehet nyitni és be lehet zárni. Meg lehet ünnepelni, mint az első menzeszt, és ki lehet kaparni, mint a sütőből a több napos csirkét. De hogy vajon kedves, lelkes, értő olvasókat lehet-e neki szerezni, azt már nem tudom. Ez már egy sokkal bonyolultabb ügy. Viszont a Nőgyakorlat versei jó eséllyel indulnak. Ebben biztos vagyok.
Erdős Virág
Györe Gabriella (1974) Budapesten született. Hívták kislányomnak, jó - és rossz tanulónak, diplomásnak, magasan képzett irodai alkalmazottnak, gyámi tanácsadónak, újságírónak, szerkesztőnek, szerelmemnek, szeretőnek, barátnak, s más neveken. Fordításai Morgenstern Bitódalaiból 2014-ben jelentek meg a Syllabuxnál. Ez az első önálló kötete.




Ábrándos - és roppantmód kíváncsi - lelkem hosszú ideje vágyik arra, hogy a régi korok lányainak mindennapjaiba, életvitelébe, gondolkodásmódjába és világszemléletébe betekintést nyerhessen. Nem a férfiak által írt nagyívű regények lélekábrázolásai és nem a történelemkönyvek adatszerű leírásai alapján, hanem első kézből. Talán emiatt is szeretem és vadászom a korábbi évszázadok naplóit. A naplóírás az egyik legszubjektívabb műfaj, nagyrészt emiatt is vádolják azzal, hogy nem nyújthat releváns és átfogó képet. Ez egyrészt nyilván így van, másrészt: miért ne nyújthatna? Nem azt mondom, hogy történelmi eseményeket alapozzunk egyéni elbeszélésekre, de a lélek rejtelmeinek vizsgálatakor talán figyelembe vehetnénk. Ártani nem árt(ana).

Ezt bizony nem adom senkinek,
de itt Te is beszerezheted
S hogy Györe Gabriella kötetét miért vezettem be a fenti sorokkal? Nos, nagyon egyszerű. Azon kívül, hogy a Nőgyakorlat pontosan a fent leírt élményeket nyújtotta számomra - no, nem letűnt korokat idézve -, nem mehetünk el amellett sem, hogy a vers szintén a lélek belsőjéből szól, így mutat némi hasonlóságot a naplóval. Ezt az elgondolást látszik alátámasztani a kötet szerkezeti felépítése is. Az egészen pici leányzótól az érett nőig -kronologikus sorrendben- minden szakaszt egy-egy "naplóciklus" hivatott bemutatni. Így a kötet olvasása közben végigjárjuk a nővé válás megannyi csodálatos és kevésbé csodálatos stációját, bebarangoljuk a női lélek zegzugait, szembesülünk erényeinkkel, képességeinkkel és tökéletlenségeinkkel. Mindemellett a versek nem csupán az egyéni jellemfejlődésre koncentrálnak, hanem olyan univerzális elemeket emelnek ki, melyek -generációtól függetlenül- minden aktuálisan tárgyalt életszakaszban felbukkannak. Így lesz a kötet költeménye egyszerre kizárólag a tiéd, kizárólag az enyém, és mégis mindannyiunké.

A kötet szerkezeti egységéről már tettem említést fentebb, de mindenképp szeretném kihangsúlyozni, mennyire logikus és ízléses sorrendben követik egymást a versek, melyeknek nem csupán mondanivalójára, hangulatára, hanem szinte észrevehetetlenül, finoman változó nyelvezetére is érdemes figyelmet fordítani. Tényleg, mintha az évek során folyamatosan írt sorok alkotnának egy nagy, egységes csokrot. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a külcsín mellett sem. Már csak azért sem, mert véleményem szerint a borító egyszerűen telitalálat! Nőgyakorlat - kötésminták. Friss Krisztina illusztrációival egyébként nem csupán a borítón, hanem az alatt is találkozhatunk.

Györe Gabriella
Hölgyeim! Ez a mi kötetünk! Úgy gondolom, a Nőgyakorlat minden nő számára erősen ajánlott olvasmány. Egy magamfajta, nőtörténetet, nőiséget bemutató műveket kedvelőnek a Nőgyakorlat igazi csemege. Így roppant sajnálatos hiba lett volna kihagyni. Felvonultatja a női mivolt szinte minden rétegét, bemutatja a női örömöket, az élet árnyoldalait, végigvezet minket egy csodálatos úton, ami - igen - nem mindig könnyű. Nem felel meg a szabályoknak, nem illeszkedik keretbe. Ettől olyan őszinte. És emiatt olyan szerethető. Olvasásához - nem mellékesen - szükségeltetik egy csipet humorérzék, és egy nagy adag önismeret is.

S hogy visszatérjek bejegyzésem felvezető gondolataihoz: pontosan ez az a nézőpont, ami nagyon, de nagyon hiányzik a korábbi századok nőirodalmából - nem feltétlenül női mulasztás miatt. Picit úgy érzem, a kötet által kaptam egy szeletet a "mi lett volna, ha" világából is, és ez igazán jó érzéssel töltött el. A kötet végéhez érve még nagyon szívesen lapoztam- és olvastam volna tovább, így bízom benne, hogy még több élettapasztalattal a háta mögött, Györe Gabriella húsz-harminc év múlva e verscsokorra fűzve egy bővített kiadást is megjelentet majd. Jelentem, vevő vagyok rá! J


GYÖRE GABRIELLA
File odaárta

Légy velem ma kínzó helyzetemben!
Évek óta várok. Itt rekedtem.
Hittem, én tán jobb utat lelek, de
már a régit is rég elfeledtem.

Nézd, tudom, tán nem jól látod onnét,
s elhiszed, panaszra semmi ok még,
ámde társam rég egy számítógép,
s nem hiszem, hogy túl jó ember volnék.

Légy ma itt, segíts ki innen ezzel,
boldoggá teszel, ha mellém fekszel,
az én-tudat nehézkessé telít.

Bentnek képzelt, életmély teremben
nincsen több erő a hardveremben,
mely az öntudat mögé repít.


Még egy mondat: nagyon sok vers, verssor megfogott e kötet kapcsán, így tényleg nehéz volt választanom, végül sikerült, és az egyik kedvencem áll itt, a bejegyzés végén. Ezúton is nagyon köszönöm Györe Gabriellának, hogy megkeresett, és bizalmat szavazott a blogomnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése