2015. augusztus 13., csütörtök

Simone Elkeles: Tökéletes kémia

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából jelent meg Simone Elkeles, hazánkban is sokak által kedvelt Tökéletes kémia sorozata. Ezúttal öt blogger tollából - összesen 11 állomáson - olvashattok mind a három kötetről. Megismerhetitek, sőt, ha velünk játszotok, tiétek is lehet az egyik példány!


Simone Elkeles: Tökéletes kémia
Sorozat: Perfect Chemistry (1)
Eredeti megjelenés: 2008.
Hazai megjelenés: 2011.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Neset Adrienn
Téma, műfaj: young adult
Oldalszám: 412 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg: 
Chicago külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli negyedeinek lakói között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek. A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel. Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen?


A Tökéletes kémia adaptációjának
szereplőgárdája a könyvvel
Megint egy újabb útra léptem. A Vörös Pöttyös könyvek ugyanis eddig kimaradtak a repertoáromból. Ezt a hiányosságom - részben legalábbis - a következő hetekben igyekszem pótolni, ugyanis nyár végéig a Blogturné Klub retro turnéjának keretén belül több Vörös Pöttyössel is találkozhattok itt a Szembetűnőn. Az első rögtön egy "kémiai kísérlet". Lássuk, hogy indul a VP és a Szembetűnő ismerkedése...

"Mindenki úgy tudja, hogy tökéletes vagyok. 
Tökéletes az életem. Tökéletes a ruhatáram. Meg a családom is tökéletes."

A Tökéletes kémiával már igencsak régóta szemezgettem. Egyrészt sok jó kritikát olvastam róla, és az unokahúgom is figyelmeztetett előre: a Tökéletes kémia jó könyv! Szabad-e nem-hinni egy unokatestvérnek? Ugye, hogy nem! Másrészt pedig a könyv címe is felhívta magára a figyelmem. Valahogy azt sugallta, általa visszatérhetek kicsit a gimnáziumba...Na, nem a kémia órák hiányoztak, hanem maga a hangulat, az érzelemvilág és az események, amiket tizedikes koromban átéltem. Nem jártam túl messze a valóságtól.

"Mi értelme lenne az illúzióknak, ha néha nem rombolnánk le őket?"

A Tökéletes kémia főszereplői
Két világ szembenállása. Klasszikus, nemde? Ha a régmúltban keresnénk rá (irodalmi) példát, nos, azt hiszem nem lenne nehéz dolgunk: Shakespeare: Romeo és Júliája juthat rögtön eszünkbe. Itt azonban nem családi konfliktus áll a középpontban, jóval inkább két közösségé. A tökéletes(nek tűnő) életet élő, elkényeztetett tizennyolc éves Brittany és a mexikói gyökerű Alex ugyan egy duóban kísérleteznek (kezdetben csak kémia órán), a valóságban azonban tökéletes ellentétei egymásnak. Más világból jöttek, más célokkal, más vágyakkal. Valóban így lenne? 

"Tökös bandatag kell? Itt vagyok én! 
A külvilág számára olyan frankón tudok vetíteni, hogy néha magamat is meglepem vele."

A történet számomra erősen hajaz a - már említett klasszikuson kívül - Dirty Dancing második részére. Persze, itt a tánc nem szerepel olyan előkelő helyen. De kit érdekel? Nagyon kedveltem a történetet! A szereplők, a helyzetek kidolgozottságát, az ismerős élethelyzeteket, főhőseink titkait és azok szép lassú lelepleződését, a világok egymáshoz csiszolódását. És azt, hogy haladnak az önismeret útján, hogy adják fel saját világukat egymásért. A történetvezetés egyedi. Persze, sokszor találkozunk több-elbeszélős regénnyel, de a Tökéletes kémia még tartogat néhány csavart. A nyelvi regiszterek közti váltás - a kétfajta nyelvhasználat - borzasztóan tetszett, és az elbeszélők közti harmónia is

Simone Elkeles
"Brittany, én nagyon szeretek veled lógni. Basszus, még be sem érek a suliba, már azt nézem, hogy merre vagy. És amikor meglátom ezeket az angyali, napsütötte fürtöket - mondom, és megérintem a haját -, tudom, hogy ezt a napot is túl fogom élni valahogy."

A bejegyzés elején említett félelmeim tehát - mint kiderült - lényegében teljesen alaptalannak bizonyultak. Nyilván, nem  a magam huszonéves korosztálya a kötet fő célközönsége - inkább a fiatalabbaké. Az azonban kétségkívül vitathatatlan, hogy a Tökéletes kémia segítségével rövid időutazáson vehettem részt, picit újraéltem a gimnáziumi életérzést, nosztalgiáztam. Ráadásul figyelemmel követhettem két fiatal - cseppet sem egyszerű - útkeresését, egymásra találását. Mindezt pedig egy tökéletesen felépített, változatos elbeszélői stílusban megírt regény keretein belül. 

"Hogyne lennék őrülten szerelmes ebbe a srácba? 
Az egymástól távol töltött idő semmin sem változtatott. Nem tagadhatok meg tőle még egy esélyt. 
Akkor magamtól is megtagadnám."


Blogturné Klub



A turné állomásai



Tökéletes kémia
08.12. - CBooks
08.13. - Szembetűnő
08.14. - Insane Life
A vonzás szabályai
08.16. - Insane Life
08.17. - CBooks
08.19. - Media Addict
Láncreakció
08.21. - Insane Life
08.22. - Media Addict
08.23. - CBooks


Nyereményjáték
A Tökéletes kémia trilógia középpontjában mexikói származású főszereplők vannak, akik emiatt különböző nehézségekbe botlanak. Ebben a játékban ezért a jelmondatunk: minden, ami Mexikó! Különböző állomásokon itthon is ismert mexikói sorozatok, színészek, színésznők, zenészek és filmek rejtőznek el. Nektek a feladatotok kitalálni ki látható a képen vagy honnan származik a kép. Annyi könnyítésrt kaptok, hogy mindennap elhangzik a kérdésben melyik műfajt képviseli a képen látható személy, esetleg jelenet. (Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)






A mexikói színésznő a képen megidézett filmszerepben a szintén mexikói származású festőművésznő, Frida Kahlo bőrébe bújt. Melyik ez a színésznő?
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése