2015. december 16., szerda

Demcsák Zsuzsa-Bali Sándor: Példa-képek

Huszonhét példaértékű életút. Állomások, sorsfordító pillanatok. Sikerek, kudarcok és talpraállások. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és ismerjétek meg velünk Demcsák Zsuzsa és Bali Sándor exkluzív ajándékkönyvét! A turné végén megnyerhetitek az Athenaeum Kiadó által felajánlott nyereménykönyvek egyikét.


Szerző: Demcsák Zsuzsa-Bali Sándor
Cím: Példa-képek
Hazai megjelenés: 2015. november
Kiadó: Athenaeum
Téma, műfaj: riportkönyv
Oldalszám: 128 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Követendő példák. Értékőrzők egy értékválsággal telített korban. A híres riporternő (Demcsák Zsuzsa) és a fotográfus (Bali Sándor) nem hamis messiások, hanem hiteles példaképek nyomába erednek. Kezük nyomán nem sztárpletyka-könyv születik, hanem egy minőségi válogatás. Közel harminc híres magyar személyiség mesél élete küzdelmeiről és az útról, amely a „szegénylegénységből a királyságba”, az ismeretlenségből az ismertségbe vezette őket. A Példa-képek című kötet fotóalbum és vallomáskönyv egyben. Exkluzív ajándékkönyv, egyben útmutató a hiteles és sikeres élethez.



"...legyőzhetetlen csak az lehet, aki nem adja fel."

Fotó: Demcsák Zsuzsa Facebook oldala
Profizmusra törő. Ez a jelző jutott eszembe Demcsák Zsuzsa és Bali Sándor könyvének borítóját nézegetve. Kicsit távolságtartó, komoly, letisztult. Ezek következnek utána. Nagyon vártam, hogy végre azt is kideríthessem, mi rejtőzik a számomra igazán megnyerő borító alatt. Egy igazi ajándékkönyv, fényes lapokkal, nagyszerű és kifejező portrékkal. De mi még?

"Ha meditálsz, ha imádkozol, 
ha megtanulod elengedni az egódat, 
könnyebben el fogod érni a céljaidat."

Nem minden esetben, de általában, mielőtt leemelek egy könyvet a polcról és olvasni kezdem, megfogalmazom, mire számítok vele kapcsolatban, milyen irányú üzenetet szeretnék kapni tőle. Ez olvasás közben persze sokszor változhat, formálódhat a történet előrehaladtával. Egy riportkötet talán ebből a szempontból más, de lényegi különbséget nem mutat. A Példa-képek kapcsán elsősorban az emberi oldalra voltam kíváncsi. Véleményem szerint, abból, hogy valaki sikeres a hivatásában, hogy sokan elismerik a munkáját, még nem feltétlenül következik egyenesen, hogy emberileg is olyan értékeket képvisel, ami miatt példaképként emelném ki.

"Magunkat tartjuk vissza, ha a magyarságunkat a múltba merengéshez kötjük, 
nem pedig arra fókuszálunk, hogy milyen értéket tudunk létrehozni a világnak."

Egy ilyen típusú könyv ráadásul igen nagy feladatot vállal magára. Amellett ugyanis, hogy szép sorjában végigvesz több, mint két tucat életutat, valamiképp a 21. század elejének magyar társadalmáról is képet fest. Kikre és miért nézünk fel? Mi vagy ki élvezi a prioritást? Ki kerülhet be egy ilyen könyvbe, és ki az, aki kimarad? Miért marad ki? Milyen arányban képviseletik magukat a férfiak és a nők? Számtalan kérdés. És valahogy úgy érzem, nem kaptam teljes mértékben kielégítő választ. Nem értem például, hogyha lehetőség van rá (és miért ne lenne), miért nem fele-fele arányban olvashattam női és férfi példákat...

"...a zseni magától szárnyal, 
csak nagyon minimális külső segítségre van szüksége."

Fotó: Athenaeum
Hiányérzetem okát pedig a már fent is említésre került profizmusra törekvésben látom, illetve abban a kicsit kényszerű akaratban, hogy márpedig három röpke oldalban "össze lehet rántani" egy életutat. Persze, össze lehet. De a kimértség, tárgyilagosság és szubjektivitás fura elegye belőlem egy kis csalódást váltott ki. Nem teljesen erre számítottam. Nem teljesen így. Több személyességet, kevesebb távolságtartást. Több élményszerű leírás közlését a riportalanytól, kevesebb szerzői kimértséget. Ezt vártam volna. Vagy kevesebb riportalanyt ugyanekkora terjedelemben. Ezek voltak az első benyomásaim.


"...nincs igazi hit kétely nélkül."

Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a maga nemében ez a könyv tényleg exkluzív és profi. A szöveg, a fotók mind-mind a gondos válogatást, odafigyelést tükrözik. Bár számomra a riportok itt inkább kis mozaikok, mint képek. Szerettem volna többet olvasni a riportalanyokról, akik egyébként a különféle hivatások más-más szegmenseit képviselik a könyvben. A lapokról nem feltétlenül a mindig mindenhol látott arcok köszönnek vissza (persze, itt-ott azért ők is), ezáltal olyan életutakba is röpke bepillantást nyerhettem, melyeket eddig nem ismertem. Külön izgalmas, hogy az általam már ismert karakterekkel, közszereplőkkel kapcsolatban e könyv kapcsán is megerősítést nyert szimpátiám (vagy épp fenntartásom). Nagyon szerettem például a Polgár Juditról készült riportot, de üdítő élmény volt megismerkedni a "sztereotípia-döntögető" Yvonne Dederickkel vagy az On The Spot történetével. Kicsit mégis úgy érzem, hogy néhány kivételtől eltekintve, a három oldal kevésbé mutatta be, hogy mitől is példaképek a Példa-képek


"...ha egy gyerek érzi, hogy bíznak benne és teljes értékű emberként kezelik, 
az életre szóló magabiztosságot ad."

Picit bajban vagyok tehát, azt hiszem. Mert tetszett a könyv, meg nem is. Bár, ez a "nem tetszett" elég nagy sarkítás: inkább hiányoltam néhány dolgot. Leginkább amiatt van hiányérzetem, mert sok esetben nem kaptam meg a leírásokból azt az emberi pluszt, amire számítottam. Hogy sokszor a tények és adatok mögé bújva elsiklottunk a lényeg felett (mint egyébként tesszük ezt gyakran a hétköznapokban is). Mindazonáltal pedig tényleg remek emberek remek gondolatai kerültek az ajándékkönyv lapjaira, és azt gondolom, érdemes végiglapozni a történeteket. (Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van...?)

Blogturné Klub



A turné állomásai

12.14. - Media Addict
12.16. - Szembetűnő
12.18. - Tekla könyvei

Nyereményjáték

Az állomásokon megosztunk veletek egy-egy fotót a könyvből. A feladatotok, hogy kitaláljátok, kit örökített meg a képen Bali Sándor, a rafflecopter megfelelő sorába pedig beírjátok, hogy az adott személy milyen területen jeleskedik, mi a hivatása/foglalkozása :) Figyelem! A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben a sorsolást megismételjük! A kiadó csak magyarországi címre postáz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése