2016. március 12., szombat

Brigitte Riebe: A három grácia

2016 februárjában jelent meg a General Press Kiadó gondozásában Brigitte Riebe történelmi regénye, A három grácia. A történet a 16. századi Wittenbergbe, a nagy reformátor otthonába kalauzolja olvasóit. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és fedezzétek fel velünk a valódi történelmi személyek és a fiktív szereplők különleges elegyének világát! Ha velünk játszotok, a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Brigitte Riebe: A három grácia
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2016. február 18.
Kiadó: General Press Kiadó
Megrendelhető: ITT
Fordította: B. Szabó Károly
Téma, műfaj: történelmi
Oldalszám: 400 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Egy titokzatos, maszkot viselő férfi különleges kéréssel fordul a híres wittenbergi festőhöz, Lucas Cranachhoz: egy képet szeretne, amely a három gráciát ábrázolja – meztelenül. A felkérést még szokatlanabbá teszi, hogy a megbízó azt is meghatározza, kik legyenek a modellek.
Cranach mester az egyik legényét, a prágai Jan Semant bízza meg azzal, hogy elnyerje az asszonyok beleegyezését, és lefesse őket. Ám Jan alig fejezi be az első grácia portréját, a modellt holtan találják a folyóparton. Amikor aztán a második modell is eltűnik, felbolydul a város, és kezdetét veszi a hajsza a gyilkos után, amelynek során nemcsak Jan élete, de újdonsült szerelme is veszélybe kerül.
Brigitte Riebe (A boszorkány és a herceg) izgalmas történelmi regénye felvonultatja a reformáció korabeli Wittenberg híres figuráit: Martin Luthert és a feleségét, Katharina von Borát; a későbbi választófejedelmet, I. János Frigyest és a feleségét, Klevei Szibillát; Melanchthont és Lucas Cranachot, miközben érdekes tablót fest a városról és annak mindennapjairól is.


Luther
A 15-16. század fordulója hatalmas változásokat hozott az emberiség történelmében. Gondoljuk csak végig! Ebben az időszakban, a nagy földrajzi felfedezéseknek köszönhetően, feltárult és kitágult a világ - Magellán (legénysége) révén kiderült, hogy a Föld mégsem lapos, ahogy azt korábban hangoztatták. Ugyanilyen hatalmas változásokon esett át a vallási élet, a hit megélése és gyakorlása. A lavinát - noha már egy évszázaddal korábban is voltak erre irányuló próbálkozások - sok más, apró tényezővel együttesen az egykori ágoston rendi szerzetes, Luther Márton indította el. Az egyházat, a reneszánsz pápák világát egészen közelről tanulmányozó Luther 1517. október 31-én tette közzé 95 pontba foglalt reformjavaslatát. Célja kezdetben nem az egyháztól való elválás, hanem annak megreformálása volt. A nagy reformátor fellépésével azonban hatalmas változás állt be vallási téren. De ez már történelem...

"Mindig is rosszul hazudtál (...) 
De éppen ezt szeretem benned."

Brigitte Riebe legújabb könyvében a valóság és fikció különös elegyében picit megelevenedik számunkra a 16. századi Wittenberg. A híres 95 pont nyomán számos korábbi kolostor került felszámolásra, többek között a német területeken is. A kolostorok lakói - szerzetesek, apácák - egy pillanat alatt az utcán találták magukat. A történet elején rögtön megismerkedünk közülük két ciszterci apácával. Az ő wittenbergi megjelenésükkel pedig egy igazán izgalmas kaland veszi kezdetét. Már maga a városba érkezés is egészen emlékezetessé válik. Az apácákat lopáson éri a nagy festő, Cranach - akit egy titokzatos férfi a három grácia megfestésével bíz meg - cseh legénye, Jan Seman. Gyanús, gyanús! Kicsit talán belemagyarázott az észrevételem, mindenesetre a cseh-vonalat és a névválasztást is az írónő figyelmességének számlájára írom. A fentebb említett 15. századi "egyházi reformkísérlet" ugyanis egy Jan Hus (vagy ahogy talán nálunk talán jobban ismeretes: Husz János) nevű cseh paphoz kötődik, ő volt a huszitizmus alapítója. Fellépését máglyahalállal torolták meg. A tűz egyébként e regény végkifejletében a "mi Janunk" életében is fontos szerepet tölt majd be - ha odaértek, gondoljatok rá: én szóltam. E rövid kitérő talán legszorosabban véve nem kapcsolódik A három grácia történetéhez, számomra az első fejezet előre sugallta, hogy nem árt résen lenni, és továbbgondolni azt, amit olvasok. 


"Az egyik ad, a másik elvesz (...) Ilyen az élet. Igazam van? Mégis mindig ki kell egyenlíteni a dolgokat, hogy egyensúlyban maradjon a mérleg, nem gondolod?"

Wittenberg, 1536
Próbálok kikeveredni a történelmi hűségből, de nem megy. Ugyan számos fiktív elem és szereplő található a könyvben, nehéz elvonatkoztatni attól, hogy még ezeket is milyen érzékletesen szövi a történetbe a szerző. A korabeli orvoslás, vagy épp az egyes csoportokat vagy személyeket megillető jogok (például a gyógyszertár üzemeltetésének joga) bemutatása talán apróságnak tűnik, hiszen épp csak megemlíti az elbeszélő, mégis: nem ettől igazán jó egy történelmi regény? Alapjában véve nem egy "agyalós" regényre vágytam, de egyszerűen elvarázsoltak a részletekben rejlő apróságok, a fikció és valóság összemosása.

"A reformátor már nem az a szórakozott tudós volt többé, akinek eddig a Fekete Kolostorban látszott. Ez a férfi a szószéken szinte égett, mintha nem is húsból és vérből lenne, hanem folyékony tűzből. Szembeszállt a pápával, a császárral, és volt hozzá bátorsága, hogy ne csak rámutasson az egyházon belüli visszásságokra, hanem vasseprűvel ki is seperje azokat."


Brigitte Riebe
Tetszett az új és egyedi látásmód - Lutherről és családjáról, például. De ugyanilyen érdekes volt az új vallás és híveinek bemutatása, Luther prédikátori szerepének érzékeltetése, vagy a korabeli Wittenberg működése - beleértve többek között az erkölcs, a bordélyházak vagy éppen a művészet (jelen esetben a festészet) szerepét. És még mindig csak az alaphelyzetről beszélek. A cselekmény környezetéről, a korról. Pedig ehhez még társulnak olyan egyáltalán nem elvetendő dolgok, mint a karakterek sokszínűsége, a krimi-szál és a szerelem. E három közül talán a jellemábrázolás sikerült a leggyengébben - legalábbis abban az értelemben, hogy a szerző csak a főbb szereplőkre fektetett nagyobb hangsúlyt, náluk adott esetben még némi fejlődés is érzékelhető. A történet titka, hogy ki és tulajdonképpen miért bérelte fel Cranachot a három grácia megfestésére, és hogy miért éppen azokat a nőket akarta a vásznon viszontlátni, akiket a festő számára kijelölt? Milyen összefüggés van a már elkészült képek és két fiatal nő halála között? Kit gyanúsítanak a gyilkosságokkal, és vajon igazuk van-e? A talány felderítése közben pedig ismét fókuszba kerülnek a városba érkezett apácák is, mi több: egy szerelmi szál is kibontakozóban van.


"A pillantás a legszentebb a vágyak közül (...) 
Mert azáltal birtoklunk. 
Aki pedig birtokol, az uralkodik mindenki felett."

Brigitte Riebe kötetével kapcsolatban nem voltak elvárásaim - mindössze egy jó történelmi regényt akartam olvasni. De ennél sokkal többet kaptam. Egy olyan sztorit, amin át tudok siklani, ha akarok - és szigorúan a cselekményfolyamra fókuszálva is jó regényt olvasok; de el is tudok gondolkodni a rétegein. Inkább az utóbbit választottam, már csak amiatt is, mert számomra roppant összetett volt a regény. Persze, nem kizárt, hogy sokkal többet láttam bele, vagy lehetetlennek tűnő párhuzamokat vontam. De tulajdonképpen mindegy is. Az elején féltem a regénytől, kicsit nehezen indult be. De érdemes folytatni, mert kalandos, szerelmes, itt-ott buja sztorit kaphatunk, mindezt pedig korhű, 16. századi tálalásban. 

Blogturné Klub



A turné állomásai

03.12. - Szembetűnő
03.14. - Insane Life
03.16. - Kelly & Lupi olvas
Nyereményjáték

A blogturné nyereményjátékán egy kis mitológiai-művészettörténeti utazásra hívunk Titeket. A három grácia, vagyis a görög-római mitológia szépség és kegyesség istennői több művészt is megihlettek, az aktok visszatérő szereplői voltak ők. A turné játékán minden állomáson találtok egy-egy műalkotást a három gráciáról. A feladatotok, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok, kinek az alkotását osztottuk meg veletek. 

Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyes választ adnak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy az értesítő üzenetre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése